Til slutt får du en rullekakeoppskrift som jeg fant i et nr. av matmagasinet «Alt om mat». Bladet har dessverre gått inn for en god del år siden.

Kaken heter NØTTERULLADE. Den passer også for glutenallergikere, for det er ikke hvetemel i den.

Oppskriften er som følger:

4 egg

2 dl sukker

100 g malte nøttekjerner (selv bruker jeg hasselnøtter til dette)

1 ¼ ss potetmel

2 ts bakepulver

Sett stekovnen på ca. 210o. Eggene og sukkeret piskes til luftig eggedosis. Nøttekjernene, potetmelet og bakepulveret blandes og røres forsiktig inn i eggedosisen. Ha røren i en stor, bakepapirkledd langpanne. Stek rullekaken midt i ovnen ca. 5 – 7 minutter.. Ta kaken ut av ovnen. Legg et fuktet kjøkkenhåndkle over langpannen og en bakerist over det og hvelv den straks. Avkjøl kaken med den varme langpannen over. Når kaken er kald, tar du av langpannen og fjerner bakepapiret. Er det vanskelig å trekke det av, pensle papiret med kaldt vann. Da skulle det gå greit å dra det av.

Fyll og pynt:

4 dl kremfløte

2 ts sukker

2 – 3 bananer

Høvlet melkesjokolade

Hakkede nøtter

Kremfløten piskes til krem med sukkeret. Ca. ½ spres over kaken. Bananene skjæres i tynne skiver og fordeles over kaken. Den høvlede melkesjokoladen drysses over, men gjem litt til pynt oppå kaken. Hakkede nøtter drysses over, men gjem litt til pynt oppå kaken. Rull kaken sammen fra langsiden. Resten av kremfløten has utenpå kaken. Pyntes med resten av den høvlede melkesjokoladen og de hakkede nøttene.

 

 

Til slutt skal du få kveldens hilsen fra Jesus. Den står i Salme 37 og versene 23 – 24: Herren gjør mannens steg faste og gleder seg over hans vei. Om han faller, går han ikke over ende, for Herren holder hans hånd.» Disse versene gjelder selvfølgelig kvinner like mye som menn!

Kaken Pavlova har blitt svært populær her i landet de senere årene. Den er en marengskake. Derfor tar jeg med denne oppskriften som jeg fant på tine.no nemlig BUDAPESTKAKE.

Oppskriften er som følger:

6 eggehviter

3 dl sukker

2 dl hvetemel

2 ts vaniljesukker

2 dl mandelflak

5 dl vaniljekrem – f. eks. Piano vaniljekrem

3 dl kremfløte

2 ½ dl bringebær

2 ½ dl blåbær

Sett ovnen på 170 °C. Pisk eggehvitene til luftige med myke topper, tilsett sukker gradvis mens vispen går og pisk til stiv og blank. Vend inn mel og vaniljesukker og fordel utover en langpanne dekket med bakepapir. Dryss mandelflak over og stek midt i ovnen i 20 minutter. Vend kaken over på et stykke bakepapir. La den avkjøle seg tildekket av langpannen, ca. 30 minutter. Pisk fløten til krem og vend med vaniljekrem. Spre utover kaken og fordel bær over. Rull sammen til en rullekake og server i skiver.

Tips: Med krem som fyll må kaken rulles forsiktig sammen, ikke for stramt, slik at ikke all kremen tyter ut. Dropp bærene om du ikke har. Kaken kan også fylles med vanlig pisket krem, ren vaniljekrem og syltetøy.

Til slutt skal du få med deg hilsenen fra Jesus. Den står i salme 37, og vers 5: «Legg din vei i Herrens hånd! Stol på ham, så griper han inn»

I dag skal vi ta for oss en oppskrift jeg fant på Mills.no, nemlig   

                                             GULROTRULLEKAKE 

Kaken:

4 egg

120 gram sukker

120 gram siktet hvetemel

¼ ts bakepulver

1 ts kanel

¼ ts malt ingefær

1 krm salt

1 dl finrevet gulrot

½ dl sukker til utrulling

½ dl melis til dryss

Varm opp stekovnen til ca. 210o. Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt inn hvetemel, bakepulver, kanel, ingefær og salt, og rør til du har en klumpfri røre. Rør inn finrevet gulrot tilslutt. Ha bakepapir på en stor langpanne, og fordel røren utover papiret. Stek bunnen i 5 - 7 minutter på midterste rille. Dryss et godt lag med sukker på toppen av den stekte bunnen og legg et nytt bakepapir over. Snu så kakebunnen opp ned, slik at det nye bakepapiret kommer underst. Fjern det gamle bakepapiret som ble brukt til steking og legg en stekeplate over kakebunnen. La bunnen ligge under platen til den er helt avkjølt. Dette for å hindre at bunnen sprekker når du skal rulle sammen kaken. Denne fremgangsmåten bidrar til at kaken setter seg og minsker sjansene for at den sprekker.

Ostekrem:

200 gram kremost. 

100 g margarin eller smør

2 ½ dl melis

2 ss vaniljesukker

Ostekrem: Pisk sammen kremost, fett, melis og vaniljesukker til du har en luftig og klumpfri ostekrem. Når kakebunnen er avkjølt, kan du fjerne stekeplaten som ligger over den. Smør på et lag med ostekrem over kaken, cirka ½ centimeter tykt. Rull kaken sammen fra kortsiden. Start forsiktig og fjern bakepapiret litt etter litt, etter hvert som du ruller kaken sakte sammen. Pakk rullekaken stramt inn i bakepapiret og sett den i kjøleskapet med skjøten ned i 30 minutter før servering. Dryss over melis før servering.

 

Til slutt skal du få med deg hilsenen fra Jesus. Den står i salme 37, og vers 4: «Ha din lyst og glede i Herren, så gir han deg alt ditt hjerte ber om»

Nå har vi kommet til det tredje programmet i bakeserien. I dag skal vi ta for oss en ting til som du kan bruke rullekakeoppskriften til. Den heter SVINEKAMKAKE. Oppskriften fant jeg på min absolutte favoritt-hjemmeside når det gjelder baking, nemlig detsoteliv.no.

Lag vanlig rullekake. Når den har bakt ferdig, ha et fuktig kjøkkenhåndkle over langpannen og legg en bakerist over. Så hvelves langpannen. La langpannen ligge over kaken til den er avkjølt. Ta vekk langpannen og fjern bakepapiret. Dersom det er vanskelig å dra av bakepapiret, hjelper det å pensle oppå bakepapiret med kaldt vann.

Karamell: 3 dl sukker 2 ss vann 150 g smør 1 ½ dl kremfløte 1 ts hvetemel ½ dl melk

Kok karamellsausen ved å blande sukker og vann i en kjele. Kok til det får en brun karamellfarge. Ha i smeltet smør og fløte. Pisk sammen mel og melk til en jevning og rør den inn i blandingen. La det koke opp. Karamellsausen skal bli tykk og fyldig. Avkjøl helt, slik at karamellen blir skikkelig tyktflytende.

Fyll: 3 dl kremfløte 1 ts vaniljesukker 200 g friske jordbær

Pisk kremen til fyllet og bland med vaniljesukker. Bland eventuelt i litt avkjølt karamellsaus. Smør kremen over den avkjølte kakebunnen. Dekk eventuelt med oppdelte biter av jordbær (eller hermetiske pærer, banan eller annet). Rull kaken sammen fra langsiden. Renskjær kantene og legg kaken på et fat.

Fordel karamellen jevnt over kaken. Sjekk at den har tykk nok konsistens, ellers vil den renne helt av kaken. Hell over litt og litt om gangen og jevn til overflatene med en smørekniv. Sett kaken i kjøleskapet frem til servering. Pynt kaken eventuelt med mandelflarn eller pisket krem.

Tips: Mange synes det er litt vanskelig å lage "Svinekamkake" fordi det kan være litt vrient å få riktig konsistens på karamellen oppå kaken. Følg oppskriften nøye og la karamellen stå i kjøleskapet til den er tykk nok før du har den på kaken. Prøv deg frem med litt karamell av gangen. Det blir mye karamell av denne oppskriften, så det blir nok karamell oppå kaken selv om noe skulle renne av kaken underveis. Karamell som du får til overs kan du servere i en skål ved siden av kaken.

"Svinekamkake" kan fryses hvis den ikke pyntes med pisket krem.                                         

 

Til slutt skal du få med deg hilsenen til deg fra Jesus. Den står i salme 32 og vers 8: «Jeg vil gjøre deg vis og lære deg den veien du skal gå. Jeg vil la mitt øye hvile på deg og gi deg råd»

 

I forrige program lærte jeg deg min oppskrift på vanlig rullekake.

Her er en ting til du kan bruke rullekake til, nemlig CHARLOTTE RUSSE

Dekk en bolle eller en springform med rullekakeskiver og ha fromasj som ikke har stivnet helt, oppi. Deretter legger du rullekakeskiver som et lokk over. Sett formen kaldt, gjerne over natten. Hvelv charlotten over et fat. Pynt gjerne med noen kremstjerner.

Du har kanskje en god oppskrift på fromasj. Men her får du en for sikkerhets skyld: Legg 7½ pl. gelatin i vann i ca. 10 min. I mens blander du 3 dl H-melk med 3 dl tykt syltetøy, begge med romtemperatur. Dette for at ikke den oppløste gelatinen skal klumpe seg når du heller den i blandingen. Vri godt av gelatinplatene og løs dem opp i ca. 1 ss kokende vann. Hell den i melke-blandingen i en tynn stråle mens du rører hele tiden. Når blandingen begynner å stivne, rører du forsiktig inn krem av 3 dl kremfløte og har den i bollen med rullekakeskivene. Legg et lag rullekakeskiver som lokk. Settes kaldt flere timer, gjerne over natten.  

Til fest, på kakebordet, lager jeg oftest charlotten i en springform. Når jeg har hvelvet den på et fat, tar jeg en lag krem på toppen av charlotten og har masse forskjellige bær, gjerne frosne, som ikke behøver å tines først, på toppen. Så tar jeg et smørpapir, langt nok til å gå rundt hele kaken + noen cm ekstra, bretter det dobbelt på langs og fester det stramt rundt kaken og lager gele av pakke etter anvisningen på den, men bruker bare 3½ dl vann. Setter den til avkjøling, og når den har begynt å stivne, bruker jeg en spiseskje og har geleen over bærene. Kaken settes kaldt i noen timer, gjerne over natten. Når den har stivnet, kan du ta av papiret og pynte kaken med krem langs kanten.

 

Til slutt skal du få med deg hilsenen til deg fra Jesus.

Den står i salme 23, vers 1 – 2: «Herren er min hyrde, jeg mangler ikke noe. Han lar meg ligge i grønne enger, han leder meg til vann der jeg finner hvile»